Penyembelihan

Friday 26 April 2013

Penyembelihan. 

Dari segi bahasa : Potong atau belah bagi menghilangkan nyawa binatang.

Dari sudut syahrak : Menyembelih binatang yang mampu dikuasai dan harus dimakan dengan memutuskan urat Halkum dan Mari’ dengan sekali sembelihan.

Hukum sembelihan adalah wajib dan binatang yang mati tanpa disembelih adalah dianggap bangkai, najis dan haram dimakan.

Syarat-Syarat Sembelihan .

1. Penyembelih
2. Binatang yang disembelih
3. Alat penyembelih - menggunakan alat yang tajam dan boleh melukakan seperti pisau, besi, tembaga, emas, perak, batu, kaca, kayu dan buluh . Tidak termasuk gigi, tulang dan kuku. (TidakHalal)
4. Tempat yang disembelih
5. Niat menyembelih

Ciri-ciri binatang yang haram dimakan.

* Jenis binatang yang mempunyai taring dan kuku dari binatang buas – singa, harimau, beruang, kucing, serigala, anjing

* Jenis binatang berbisa dan yang memudaratkan – ular, kala jengking, tikus, lebah, lipas, lalat, khinzir, anjing

* Jenis binatang yang hidup dua alam – buaya, kura-kura, biawak, katak

* Jenis burung yang mempunyai kuku dan paruh yang tajam bagi membunuh mangsanya - helang, burung hantu.

Perkara sunat ketika sembelihan. 

1. Membaca bismillah
2. Membaca Selawat ke atas Nabi
3. Membaca Takbir
4. Menghadapkan binatang ke arah kiblat
5. Memotong dua urat yang ada di kiri dan kanan leher supaya cepat mati (Urat darah)
6. Binatang itu dibaringkan di atas rusuk kiri
7. Berwudhu’
8. Melakukan penyembelihan dengan segera
9. Menyembelih di pangkal leher binatang
10. Menajamkan alat penyembelihan
11. Mengelilingkan penyembelihan di atas leher binatang
Cara-cara Penyembelihan Ayam dan lembu. 




Hikmah sembelihan.
* Untuk menunjukkan perbezaan yang nyata di antara cara orang islam dan cara orang kafir dalam soal mematikan binatang.
* Supaya binatang itu tidak mengalami kesakitan yang terseksa ketika disembelih kecuali dalam masa yang singkat.
* Untuk membezakan daging yang halal dimakan dan yang haram dimakan oleh orang Islam.
* Supaya darah dari dalam binatang tersebut mengalir dengan cepat, dengan ini dapat mengelakkan dari sebarang kuman yang mungkin ada dalam darah tersebut.

0 comments:

Post a Comment